Această prăjitură aerisită și delicată, conține patru ingrediente de bază, care se iau în proporții egale, adică fiecare parte reprezintă un sfert din cantitatea totală. Din acest motiv, rețeta este foarte ușor de memorat.
Prepararea ei este atât de simplă încât oricine, chiar și cei mai neexperimentați în coacere, o pot face. Timpul de pregătire nu depășește 15 minute, iar timpul de coacere este de 20-25 de minute.
Este cu adevărat rapid și simplu. Și mai este un avantaj la această rețetă: o puteți folosi ca bază pentru orice prăjituri dulci și torturi. Vă recomand să o încercați!
Ingrediente pentru o formă de 22-23 cm:
- 125 g făină
- 125 g unt
- 125 g zahăr
- 2 lămâi de dimensiune medie
- 2 ouă de dimensiune medie
- 1 linguriță praf de copt (7 g)
- 1 vârf de cuțit sare
Ingrediente extra:
- 5 g unt pentru uns forma
- 1 lingură zahăr pentru presărat pe formă
- 1/2 linguriță zahăr pudră pentru decorat
Mod de preparare:
Amestecați untul călduț cu zahărul și bateți cu un tel până ajunge la o consistență cremoasă. Este bine să scoateți untul din frigider din timp sau să-l încălziți ușor la microunde. Trebuie să devină foarte moale, dar nu topit, adică la temperatura camerei.
Adăugați câte un ou, amestecând fiecare dată până ce masa devine omogenă. Este important ca ouăle să fie la temperatura camerei, așa că trebuie scoase din frigider din timp.
Radeți în amestec un strat subțire de coajă de la două lămâi. Este foarte important să evitați partea albă a cojii de lămâie, deoarece este amară. Partea galbenă subțire va da exact gustul și aroma plăcute de care avem nevoie. Vom folosi și lămâile, din care trebuie să stoarcem sucul.
Adăugați sucul de lămâie în amestec și amestecați bine. Vreau să precizez că este nevoie exact de sucul din două lămâi de mărime medie, cantitatea exactă.
Amestecați făina cu un praf de sare și praf de copt. Eu folosesc o linguriță de praf de copt cu o mică vârfușoară, iar pentru a fi mai clar, am menționat greutatea acestuia în ingrediente (7 g), ceea ce corespunde aproximativ la 2/3 dintr-un pachet standard de 10 g.
Cerneti făina și amestecați bine aluatul până devine omogen și fără cocoloașe de făină. Acesta se poate face prin orice sită.
Acum ne ocupăm de forma în care vom coace prăjitura. Pentru ca prăjitura să aibă margini laterale interesante și un vârf frumos, trebuie să facem un pas simplu, dar nu prea frecvent întâlnit. Datorită acestuia, prăjitura va deveni puțin crocantă pe exterior, rămânând foarte fragedă, pufoasă și omogenă în interior.
Credeți-mă, aceasta este o senzație minunată și încântătoare. Iată cum se face. Forma (eu folosesc una de 22-23 cm) trebuie unsă bine și generos cu unt, presărată cu zahăr și distribuită uniform pe fundul și pereții formei. Eu folosesc aproximativ 5 g de unt și o lingură de zahăr cu vârf. Este mai bine să folosiți o formă detașabilă, dar dacă nu aveți una, puteți folosi orice alt tip.
Turnați aluatul în formă și nivelați suprafața cu o lingură. În forma mea (22-23 cm), aluatul va avea o grosime de aproximativ 2-2,5 cm. Puteți lua o formă mai mică, de exemplu de 18 cm, iar prăjitura va fi puțin mai înaltă, însă va trebui să ajustați ușor timpul de coacere.
Puneți prăjitura într-o tavă preîncălzită și coaceți timp de 20-25 de minute la 180 de grade. Este important să țineți cont de caracteristicile propriei cuptoare.
Timpul de coacere poate fi mai lung sau mai scurt decât cel indicat. Prăjitura trebuie să se rumenească ușor la suprafață, iar pe margini, acolo unde aluatul a intrat în contact cu pereții zaharosi, să devină mai închisă, de un roșu aurie. Acest efect este dat de zahărul caramelizat.
Prăjitura gata poate fi scoasă din tavă după ce se răcește complet. Eu îndepărtez peretele lateral și o întorc de două ori. Prăjitura se desprinde foarte ușor de formă. Principalul lucru este să se răcească bine.
Pe margini este acoperită cu cristale de zahăr frumoase, iar partea superioară, care inițial era partea inferioară, are un aspect poros. Cristalele de zahăr sunt ușor înfipte în aluat. Nu sunt foarte vizibile, dar la gust se simt cu siguranță și vor trosni într-un mod amuzant și plăcut la ceai.
Acum puteți presăra prăjitura cu zahăr pudră. Cantitatea de pudră poate fi oricare. Eu pun aproximativ 1/2 linguriță. Dar având în vedere că prăjitura este cu lămâie și are un gust ușor acrișor, se poate adăuga puțin mai mult zahăr pudră. Dar aceasta este o alegere personală. Trebuie mai întâi să încercați și să ajustați după gust.
Iată ce prăjitură simplă, dar foarte gustoasă și frumoasă a ieșit. O poftesc să o mănânc la nesfârșit. Este atât de fină, încât pur și simplu se topește în gură.