Vă împărtășesc rețeta unui tart cu caise foarte gustos. Se prepară foarte ușor, iar gustul și aspectul sunt absolut uimitoare. Acest tart poate fi făcut nu doar cu caise, ci și cu alte fructe sau fructe de pădure.
De multe ori l-am copt pentru oaspeți și întotdeauna am primit reacții entuziasmate. Toate prietenele și rudele mele deja mi-au cerut rețeta. Este într-adevăr foarte delicios.
Ingrediente pentru aluat:
- Făină — 220 g
- Unt (sau margarină) — 80 g
- Praf de copt — 5 g
- Sare — un vârf de cuțit
- Zahăr vanilat — 1 pliculeț (opțional)
- Gălbenușuri — 2 buc.
- Zahăr — 30 g sau după gust
- Chefir sau smântână slabă — 1 lingură
- Apă rece — 3-4 linguri
Umplutură:
- caise— 600-650 g (din compot/congelate)
- Smântână — 100 g
- Lapte — 50 ml
- Lapte condensat — 4 linguri
- Albușuri — 2 buc.
- Amidon de porumb — 20-30 g (dacă este necesar)
- Pentru presărat deasupra — câteva felii de migdale (opțional)
Diametrul formei mele este de 22 cm.
Preparare
Încep cu aluatul, deoarece acesta necesită o mică perioadă de odihnă la rece. În făină adăugăm untul ușor congelat și facem un amestec măcinat. Pentru confort, untul poate fi ras pe răzătoare sau, așa cum fac eu, tăiat în cuburi mici.
Apoi adăugăm în amestecul măcinat sare, praf de copt, zahăr, zahăr vanilat și amestecăm bine toate ingredientele uscate.
După aceea, adăugăm gălbenușurile și smântâna și începem să frământăm aluatul. Va fi nevoie de un pic mai mult lichid și aluatul se va aduna în bucăți mari.
În acest moment, adăugăm apă rece. În funcție de calitatea făinii, consistența smântânii și dimensiunea gălbenușurilor, poate fi necesar mai mult sau mai puțin lichid, așa că adăugăm câte o lingură de apă la fiecare etapă. Frământăm aluatul, iar dacă nu este suficient de umed, adăugăm încă apă.
Aluatul trebuie să se adune într-o bilă. Nu este necesar să fie perfect omogenizat și nu trebuie frământat mult. Când se adună într-o bilă, este gata.
Punem aluatul gata pregătit în frigider pentru o oră – o oră și jumătate. Acest aluat poate fi pregătit din timp, de exemplu, cu o zi înainte.
Acum facem umplutura: spălăm caisele, le curățăm de sâmburi și le tăiem în patru.
Într-un castron separat, amestecăm smântâna, laptele, albușurile și laptele condensat. Dacă nu aveți lapte condensat la îndemână, adăugați zahăr după gust (în funcție de dulceața caiselor). Amestecăm bine toate ingredientele.
Eu am avut caise foarte zemoase, cu mult pectină, așa că de data aceasta nu am adăugat amidon. Dar nu toată lumea are acces la acest tip de caise, așa că vă recomand totuși să adăugați amidon în compoziție. În lista ingredientelor l-am menționat, cu cât fructele sunt mai zemoase, cu atât va fi nevoie de mai mult amidon.
Amidonul poate fi înlocuit cu griș sau făină.
Trecem la formarea prăjiturii: întindem aluatul pe diametrul formei (poate fi întins direct în formă). Este important să lăsăm margini de cel puțin 3 cm.
Așezăm pe toată suprafața aluatului feliile de caise.
Peste fructe turnăm umplutura pregătită.
Pentru un aspect mai frumos, presar prăjitura cu petale de migdale. O puteți presăra și cu nuci sau nu puneți nimic.
Punem prăjitura la copt în cuptorul preîncălzit.
Se coace la temperatura de 170°C pentru aproximativ 40-45 de minute. Timpul exact de coacere depinde de particularitățile cuptorului dumneavoastră.
Notițe
Adăugați apa în aluat treptat, în funcție de calitatea făinii, consistența smântânii, mărimea gălbenușurilor, apa poate fi mai multă sau mai puțină. Sau, în unele cazuri, poate să nu fie necesară deloc. Aluatul fraged nu trebuie frământat mult, cât timp se adună într-o bilă — este gata.
Zahărul din aluat poate fi ajustat după gust. Abricotele mele au fost foarte dulci, așa că nu am pus prea mult zahăr în aluat.
Abricotele mele au fost foarte cărnoase (un astfel de soi), în aceste abricote pectina este mai multă, astfel că nu am adăugat amidon în umplutură. A stabilizat foarte bine și așa. Dacă aveți abricote sau alte fructe mai zemoase, ar fi recomandat să adăugați amidon.
În loc de lapte condensat, puteți adăuga doar zahăr. În acest caz, ar trebui să folosiți cu 100 g mai multă smântână.
Acest tip de prăjitură poate fi făcut și cu alte fructe sau fructe de pădure.
Înainte de a tăia prăjitura, trebuie să o lăsați să se răcească complet.