Pregătirea slăninii afumate la cald acasă este foarte simplă! Pe lângă slănină, avem nevoie de condimente, o fumătoare și lemn de esență tare, și puțină răbdare!
Cum să alegeți slănina
Pentru a distinge un produs de calitate de unul de proastă calitate, urmăriți aceste caracteristici:
Culoare albă: Slănina de calitate are o culoare albă, în timp ce galbenul poate indica faptul că produsul nu este proaspăt și s-a veștejit. Miros ușor sau lipsa mirosului: Aceasta este o semnătură a unui produs de calitate superioară. Un miros puternic sau neplăcut poate indica un produs de calitate inferioară.
Grosimea de la 2,5 la 4 cm: Bucățile de slănină trebuie să aibă o grosime optimă, aproximativ de la 2,5 la 4 cm, pentru a asigura un raport ideal între carne și grăsime.
Fâșii de carne subțiri: Slănina de calitate conține fâșii de carne subțiri, care o fac mai fragedă și mai apetisantă. Când alegeți slănina, este important să luați în considerare și proveniența acesteia.
Este recomandat să alegeți bucăți din părțile laterale sau din abdomen, deoarece acestea conțin de obicei mai multe fâșii de carne și grăsime. Slănina proaspătă trebuie să fie suculentă, cu o piele subțire.
Cum să marinăm corect
Pentru afumat, puteți folosi orice tip de carne de porc: umăr, cotlet, piept. Totuși, slănina din partea lombară a porcului, unde este zona abdomenului, este cea mai fragedă. Aceasta are un raport echilibrat între carne și grăsime.
Slănina trebuie să fie sărată prin metoda uscată sau să fie lăsată în marinadă. Acasă, este mai ușor să lucrați cu marinada, deoarece metoda uscată necesită aproximativ două săptămâni.
Mai întâi, tăiați slănina în bucăți convenabile: de aproximativ 10-15 cm lungime și 6 cm lățime. Apoi, pregătiți marinada.
Pentru 5 litri de marinadă aveți nevoie de:
- Sare – 125 g, ideal sare grosieră, dar poate fi și sare de mare sau sare himalaya.
- Usturoi – atât uscat, cât și proaspăt. Folosiți 2-3 lingurițe de usturoi uscat măcinat și aproximativ 6 căței de usturoi proaspăt.
- Piper negru, muștar uscat (jumătate de linguriță din fiecare) și frunze de dafin.
Pentru marinadă: adăugați toate ingredientele într-o oală cu apă și fierbeți-le. Cățeii de usturoi se pun întregi, iar frunzele de dafin se zdrobesc ușor.
Turnați marinada rece peste slănina pregătită. Așezați un greutăți pentru presare. Puteți ambala slănina în folie strech. Lăsați-o la frigider pentru 5-6 zile.
Cum să afumați slănina la afumare fierbinte în afumătoare
Tipul de lemn pentru afumare poate fi orice: alun, cireș sau măr, în funcție de preferințele voastre. Înainte de utilizare, trebuie să umeziți puțin rumegușul, astfel se va produce mai mult fum.
Scoateți slănina, clătiți-o pentru a îndepărta marinada excesivă și lăsați-o să se usuce timp de 1 oră. Apoi, puneți-o în afumătoare: atârnați-o pe cârlige, dacă permite construcția, sau așezați-o pe tăvi. Pentru ca produsul să fie uniform afumat pe toate părțile, trebuie să lăsați între bucăți un spațiu de 1-2 cm.
Porniți afumătoarea. Verificați temperatura de afumare: aceasta trebuie să fie între 50 și 60°C, pentru că dacă este prea mare, produsul se va frige și va pierde grăsimea și suculența.
Cât timp trebuie să afumați? Timpul de afumare depinde de dimensiunea bucăților, dar, în medie, durează aproximativ 1 oră.
Cum să afumați în cuptor
Aveți nevoie de o punga pentru coacerea cărnii. Puteți folosi marinada descrisă mai sus sau o puteți prepara puțin diferit.
În funcție de cantitatea și dimensiunea produsului, adăugați sare, muștar, usturoi și piper. Frecați slănina uscată cu aceste ingrediente, puneti-o in punga, legați-o și lăsați-o în frigider pentru 12 ore. De asemenea, puteți adăuga un arome „Fum lichid”.
Apoi, puneți slănina în punga în cuptorul preîncălzit la 130°. Lăsați-o în cuptor pentru aproximativ 45-50 de minute. Scoateți și este gata de servit.
Cum să depozitați corect
Când slănina se fumează și capătă o nuanță aurie-maroniu, trebuie să o răciți și să o aerisiți. Pentru acest lucru, o puteți lăsa în frigider peste noapte sau 24 de ore sau o puteți agăța într-un loc bine ventilat și întunecat.
Slănina afumată fierbinte poate fi păstrată la temperatura camerei timp de 10-14 zile. În frigider, perioada de păstrare crește la 3 luni, iar în congelator până la 1 an. Este important de menționat că pivnițele sau beciurile nu sunt potrivite pentru păstrarea slăninii afumate datorită umidității ridicate, care poate duce la alterarea acesteia.
Afumatul slăninii în afumătoarea de acasă este ușor și pentru începători! Principalele etape sunt alegerea unui produs proaspăt, marinat corespunzător și afumarea cu rumeguș de alun. Dacă doriți, puteți adăuga puțin rumeguș de cireș sau coacăz, sau un crenguță de rozmarin sau boabe de ienupăr pentru note aromate.